Cine trebuie sa depuna aceasta declaratie ?
Declaratia se depune de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA care au efectuat in trimestrul de raportare livrari si/sau achizitii in tarile membre ale Uniunii Europene, sau livrari si achizitii in cadrul unei operatiuni triunghiulare, astfel cum sunt definite in titlul VI din Codul fiscal.
Care este termenul de depunere ?
Declaratia recapitulativa se depune trimestrial pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 si 153 .1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, care au efectuat livrari si/sau achizitii intracomunitare de bunuri, precum si livrari si achizitii de bunuri in cadrul unei operatiuni triunghiulare, asa cum sunt definite in titlul VI din Codul fiscal.
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor depune declaratia recapitulativa numai in trimestrul de raportare in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru livrarile/achizitiile intracomunitare, precum si pentru livrarile si achizitiile in cadrul unei operatiuni triunghiulare efectuate.
Cum se depune declaratia ?
Declaratia recapitulativa se depune in format electronic astfel:
– la registratura organului fiscal competent;
– la posta, prin scrisoare recomandata;
– prin completare, pe pagina de web a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;
Cum se poate verifica corectitudinea ?
Pentru verificarea corectitudinii sumelor din declaratia 390, contribuabilul poate sa coreleze sumele declarate in declaratia 390 cu sumele aferente livrarilor/achizitiilor intracomunitare inscrise in decontul de TVA sau in decontul special de TVA dupa caz.
Cum se poate face o rectificare?
Declarația depusa inițial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe același format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular.
In declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate in orice perioada de raportare anterioara si se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.
Se completează cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.
Declaratia rectificativa se foloseste si pentru reducerea bazei de impozitare a achizitiilor intracomunitare in situatia prevazuta de lege.
Reducerile de pret acordate ulterior de furnizor, intr-un alt trimestru decat cel in care au fost efectuate livrarile de bunuri, se declară in declarația recapitulativa intocmita pentru trimestrul in care reducerile de pret au fost acordate, indiferent daca in trimestrul respectiv valoarea reducerilor depaseste totalul livrarilor/achizitiilor de bunuri declarate, rezultand astfel o suma negativa.
Ce se intampla in caz de nedepunere la termen ?
Nedepunerea la termen a declaratiei recapitulative constituie abatare contraventionala si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 12.000 lei la 14.000 lei (conform art. 219 alin(2) lit h) din Codul de Procedura Fiscala.
Atasam declaratia 390 si setul complet al instructiunilor de completare.